מקוק זנב-אריה (הרעמה)

מקוק זנב-אריה (הרעמה)

 

Lion-tailed Macaque                                            Macaca  silenus

 

 

 

 

מפת תפוצה עולמית  

תפוצה

בשנות 1970 הם עדיין חיו בכל השליש הדרומי של המדינה. היום הם חיים רק בהרי הגאהט המערביים ונמצאים במדינות קארנאטאקה, קארלה וטאמיל נאדו.

מחלקה: יונקים - Mammalia
סדרה: קופאים (פרימטים) - Primates
משפחה: גונוניים- Cercopithecidae

משקל: זכר 5-10 ק"ג, נקבה 3-6 ק"ג

אורך הגוף: 40-61ס"מ
אורך הזנב: 24-38 ס"מ

תוחלת חיים: 20 שנה בבר, כ- 30 בגני חיות

משך היריון: 6 חודשים
גודל השגר: 1משקל הולד: 500 גר'
גיל גמילה: כשנה
בגרות מינית: זכר- 8 שנים, נקבה- 5 שנים
שעות פעילות: יום

סטטוס בטבע: בסכנת הכחדה (EN)

 מין זה משתתף בתוכנית רבייה אירופאית למינים נכחדים

מה זה EEP?

היכן אני נמצא?
במתחם הקופים מול הקולובוסים

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

בית הגידול

יערות עד, סמי-יערות עד ויערות מונסון. חיים ביערות של עצים רחבי עלים, ונמצאים עד לרום של 1500 מ'. היערות שהוא חי בהם נקראים Shola. מקוק זנב אריה הוא קוף ארבורייאלי- אילני. 

תאור פיזי

הגוף מכוסה בפרווה שחורה. הזנב ארוך, דק וערום עם ציצית פרווה שחורה בקצה. לשני הזוויגים יש רעמה אפורה סביב הפנים. הפנים עצמם הם שחורים וערומים. יש להם כיסי לחיים שנפתחים מהשיניים התחתונות ונמשכים עד לצוואר.
הזכר גדול יותר מהנקבה

התנהגות

המין הוא פוליגמי. הקבוצות כוללות על פי רוב זכר אחד ומספר נקבות וצאצאים. הם נעים בקבוצות משפחתיות המונות 10-20 פרטים, אך עשויות להגיד גם ל- 34. בקבוצות מסוימות יכולים להיות גם 3 זכרים בוגרים, אך בדרך כלל יש רק זכר אחד דומיננטי שאחראי לרבייה.
מקוק זנב אריה הוא מין המקוק היחיד שבו הזכר משמיע קריאות לפרסום הטריטוריה שלו. הקריאות משמשות חהזהיר קבוצות אחרות שהן נכנסות לטריטוריה של הזכר. כששתי קבוצות
נפגשות, על פי רוב, קבוצה אחת תתרחק והעניין יסתיים בלי אגרסיות.
המקוקים משתמשים בתקשורת קולית בצורה משמעותית. יש להם 17 קולות שונים והרבה תנוחות גוף שמסייעים להם להעביר מסרים שונים. בנוסף, תקשורת טקטילית (של מגע), בצורה של
גרומינג (סרוק הדדי), משחק, עליה מדמת הזדווגות ואגרסיביות. סביר שיש גם תקשורת כימית, במיוחד בהקשר של פרסום הייחום.
שימוש בכלים: בטאמיל נאדו, נצפו מקוקים כשהם מכינים למאכל גלמים שמכוסים בשערות שגורמות לגירוי בעור. המקוקים העבירו בזהירות את הגולם אל עלה והשתמשו בעלה שני על מנת לגלגל את הגולם
בין העלים עד שהשערות המגרות מוסרות. יש לציין שהתנהגות זו נצפתה בפרטים בודדים בקבוצה אחת.

מזון

מקוק זנב אריה הוא אוכל כל, אך הדיאטה שלו מורכבת בעיקר מפירות. הם אוכלים גם מגוון רחב של צמחייה כמו עלים, ענפים, פרחים, ניצנים ופטריות. לעיתים הם אוכלים חרקים, לטאות, אילניות ויונקים קטנים. הם מלקקים מעלים את הטל על מנת לשתות מים. הם נוטים לשחר מזון בזריזות מחשש לטורפים. כיסי הלחיים מאפשרים להם לאסוף הרבה מזון בזריזות בזמן סכנה. כאשר הם מלאים, כיסי הלחיים יכולים להכיל כמות מזון השקולה לכמות המזון שהקיבה שלהם מכילה. הם משחרים מזון מהשחר ועד לדמדומים, בדרך כלל במקומות שקרובים לאתרי הלינה שלהם.

הדיאטה השנתית כוללת: 57.5% פירות וזרעים, 37.3% חומר חי, 5% חומר צמחי אחר כמו צוף, שרף ופרחים. במחקר נמצא כי הם ניזונים מיותר מ- 220 מינים של צמחים. בשל היכולת שלהם לאגור מזון בלחיים ולנדוד איתו יש לכם ככל הנראה תפקיד בהפצת זרעים.

רביה

אין עונתיות ברביה. קצב הרבייה נמוך ונקבות יכולות להמליט גם כל שלוש שנים, מה שמאט את גידול האוכלוסיה.   
הייחום מתבטא בנפיחות באזור שמתחת לזנב הנקבה. היא גם משמיעה קריאות שמודיעות לזכר שהיא מיוחמת. 
בעת ההזדווגות הזוג  מהקבוצה ולאחריה הם חוזרים מייד לקבוצה.
הגורים נולדים עם פרווה שחורה ורכה שמוחלפת בדגם של הבוגר לאחר חודשיים. הנקבות סוחבות את הגורים על הבטן שלהן. כשהגור מגיע לבגרות הנקבות נשארות בקבוצה ואילו הזכרים עוזבים לקבוצות רווקים נודדות, עד שהם בוגרים מספיק להגן על הרמון משל עצמם. אז הם יכולים להקים לעצמם קבוצה חדשה, או לגנוב קבוצה 
מזכר אחר זקן או פצוע.

טורפים

נחשים, עופות דורסים וטורפים גדולים.

האוכלוסייה בטבע

כריתת יערות והרס בית הגידול מהווה איום רציני על המין. היערות נכרתים על מנת לשמש כמטעי קפה, תה, עץ טיק, עץ צינקונה, בניית מאגרי השקייה, תחנות כח וגם ליישובי אדם.
לעיתים הם נכנסים לשדות חקלאיים ומטעים ואוכלים מהיבול. במקרים כאלה הם לעיתים נורים למוות על ידי החקלאים. הם ניצודים גם לעור, לבשר, כחיות מחמד ולמחקר רפואי.
בשל קיטוע בית הגידול מספר קבוצות מצומצם מבודד בקטע יער קטן, בלי יכולת החלפת פרטים בין הקבוצות וחידוש הקו הגנטי. בשל כך הם גם בסכנה של רביית קרובים.
האוכלוסייה בטבע: מוערכת בכ- 4000 פרטים, שמחולקים ל- 47 תת-אוכלוסיות מבודדות ב- 7 אתרים. מעריכים כי יש פחות מ- 2500 בוגרים. רק למספר קטן מהאוכלוסיות יש את המבנה ואת בית הגידול המתאים לשמירה ברת קיימא על גודלן, במקרה כזה הוא 10-15 קבוצות חולקות את אותו שטח ויש מעבר של פרטים ביניהן.
ביער ה- סירסי-הונאוורה שבצפון מערב גאהט בקארנאטקה, למשל, יש תת אוכלוסייה של 32 פרטים בזמן שבשנות ה- 80 של המאה הקודמת חיו שם 6 קבוצות של 20 פרטים. בסך הכל המין מתמעט במקטעי יער בלתי מוגנים ויציב באזורים מוגנים.

בגני חיות

בשנת ה-80 של המאה הקודמת הוחלט להגדיל את האוכלוסיה בגני החיות והמין נכנס לתוכנית ריבוי. "ספר עדר" בינלאומי יוסד בשנת 1982 תחת ארגון גני החיות הבינלאומי WAZA, עם תוכניות אזוריות באוסטרליה, אירופה והמזרח הרחוק.
כיום יש כ- 500 פרטים בגני חיות ברחבי העולם.

 

הידעת?
 

 

 

 










עוד בנושא

  • מכל מיני המקוקים, 21 במספר, מקוק זנב אריה הוא המקוק הכי נדיר והוא מוגדר כ "בסכנת הכחדה".
  • למרות שהם יורדים לקרקע רק לעיתים נדירות, הם שחיינים מצויינים.
  • למרות שהם חיים בקרבת כפרים וישובים הם מאוד ביישנים וימנעו ממגע עם אנשים.
  • רק 1% מבית הגידול הטבעי של המקוק זנב אריה נותר כיום על כנו.
     
  •  מידע על מקוק זנב אריה ב- ARKive
   
בספארי

בספארי חיה קבוצה המונה (נכון לספטמבר 2010) 12 פרטים. על הקבוצה שולט רג'נה גדל הגוף, ולצידו בעמדה נחותה יותר רג'יבבה. שני הזכרים הגיעו אל הספארי בשנת 2000 מאירלנד. את החצר הספארי חולקות עם הזכרים שלוש נקבות: אנה, אפרת ויובל ו- 6 גורים. שלושה מתוכם נולדו ב- 2010.
בנוסף נקבה זקנה בשם אלפינה נמצאת "בחצר הפנסיונרים" איתה היא חולקת עם קוף קולובוס עיוור.  

   
pornolar rokettube mobil porno porn sniper