קולובוס גרזה

קולובוס גרזה

 

Colobus Guereza                                             Colobus Guereza   

מפת תפוצה עולמית 
 

תפוצה

באזורים מגוונים של אפריקה המשוונית. קמרון, הרפובליקה של מרכז אפריקה, קונגו, גינאה המשוונית, אתיופיה, גבון, קניה, ניגריה, סודן, טנזניה, אוגנדה והרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.

מחלקה: יונקים - Mammalia
סדרה: קופאים (פרימטים) - Primates
משפחה: גונוניים- Cercopithecidae

משקל: 5-14 ק"ג
אורך הגוף: 45-72 ס"מ
אורך הזנב: 52-100ס"מ

תוחלת חיים: 20 שנים בטבע, 20 שנים בגני חיות

בגרות מינית: 6 שנים לזכרים, 4 שנים לנקבות
משך היריון: 6 חודשים
אורך גופו של הולד: 20 ס"מ 
משקל הולד: 400  גרם


שעות פעילות: יום (בעיקר)

סטטוס בטבע: לא בסיכון (LC)

 מין זה משתתף בתוכנית רבייה אירופאית למינים נכחדים

מה זה EEP?

 

 

 

 

 

 

בית הגידול

יערות, חורש או אחו מיוער. הם גם יכולים לחיות בחורש יבש או על גדות נהרות מרום נמוך ועד 3300 מטרים. הם הכי נפוצים ביערות משניים או על גדות נהרות. הם אילניים מאוד (חיים בעצים) וחיים עמוק ביערות. כאשר העצים לא צפופים הם יאכלו וינועו גם על הקרקע. לכל קבוצה טריטוריה של 32-40 אקרים.

תאור פיזי

קוף בעל גוף מוצק וזנב ארוך. הזכרים גדולים מעט מן הנקבות. בכל יד יש להם 4 אצבעות. הבוהן חסרה או מנוונת. יתכן כי העדר הבוהן הוא אדפטציה לתנועה מהירה בין עצים. הם חסרי כיסי לחיים.    
הפרווה בצבעי שחור ולבן. הפנים אפורים וחסרי פרווה. הגוף שחור בוהק ואילו הפנים והישבן מוקפים בפרווה לבנה. בצידי הגוף מעין שכמייה לבנה באורך משתנה
בצורת האות U. בצד הירך יש מעט לבן והזנב הוא לבן או צהבהב כולו עם ציצית לבנה בקצהו. גורים נולדים עם פרווה לבנה לחלוטין ונשארים כך בשבועות הראשונים של חייהם.

התנהגות

הקולובוסים חיים בקבוצות מעורבות של 8-15 פרטים, בדרך כלל יש בקבוצה רק זכר אחד בוגר לגמרי ו- 3-4 נקבות מתרבות, מתבגרים וגורים. לעיתים אפשר למצוא מספר זכרים אך זהו כנראה מצב זמני. לב הקבוצה הן הנקבות שנשארות כל חייהן בקבוצה. היחסים הקרובים בין הנקבות מופגנים בסרוק הדדי והעברת גורים מאחת לשנייה. גור יכול ל"הגיע" למרחק של עד 25 מטרים מאימו ואימהות יכולות להניק גם גורים של אימהות אחרות.
קופי הקולובוס מבלים את רוב הזמן בצמרות העצים. בלילות לפחות פרט אחד נשאר ער לשמור על הקבוצה מפני טורפים.
זכרים מתבגרים עוזבים את הקבוצות שלהם מרצון או לאחר גירוש על ידי הזכר השליט. לאחר עזיבתם הזכרים הצעירים חיים באופן זמני לבדם או עם זכרים צעירים אחרים, עד שהם
משתלטים על קבוצה או יוצרים להם קבוצה משלהם.
אין שליט אמיתי לקבוצה, אך הזכר השליט לפעמים לוקח את ההנהגה. ישנן עדויות להריגת גורים בעת החלפת זכרים שליטים.  
לכל קבוצה טריטוריה מוגדרת היטב. הטריטוריות יכולות לחפוף מעט אך הן מוגנות היטב על ידי הזכרים בקפיצות, יללות, שאגות ולפעמים גם ברדיפות
ובקרבות. מצגות של נפנוף הפרווה הלבנה משמשות כדגל אזהרה לקופים אחרים. למרות זאת קבוצות שונות חולקות בורות מים ומשאבים אחרים. 
הזכרים משמיעים שאגות בלילה ובשחר על מנת למקם את הקבוצה. חמישה סוגי קולות תועדו: שאגות, נחרות, גרגורים, צפירות, וצרחות. בנוסף לתקשורת קולית משתמשים הקלובוסים בסימנם חזותיים, כמו נפנוף הפרווה הלבנה, הבעות פנים ותנוחות גוף המשמשות בתקשורת עוינת בין קבוצות. תקשורת במגע נעשית על
ידי סירוק הדדי משחק וקרבות. 

מזון

תזונתו של קולובוס גרזה מורכבת כמעט בעיקר מעלים. יותר מ- 58 אחוזים מהתזונה מהווים עלים צעירים, 12.5% עלים בוגרים, 13.5% פירות, את היתר מהווים ניצני עלים ופרחים. ההרכב משתנה בהתאם לעונות השנה. את המים הקולובוס מקבל מטל, ממזונו וממים שנקווים בחורי עצים או בצמחים. 
קיבתו מחולקת לשני מדורים. המדור העליון הוא בחומציות ניטראלית שהכרחית לפירוק של עלים על ידי חיידקים אנארוביים. והוא גדול יחסית. המדור השני הוא
חומצי יותר וקטן יותר. בלוטות הרוק הגדולות של הקולובוס מספקות נוזל בופר לאיזון שני מדורי הקיבה. החיידקים שבקיבה מסייעים לקולובוס לעכל תאית ולכן הוא מסוגל לאכול תזונה דלה יחסית.בטנם של הקולובוסים תמיד מלאה ותמיד יש בה אוכל בתהליך של עיכול. תוכן הקיבה מהווה עד כרבע ממשקלו של הזכר ועד מחצית ממשקלו של צעיר.

רביה

התנהגות מינית בד"כ יזומה על ידי הנקבות המסמנות בחריצות ומצמוצי לשון. הנקבות ממליטות כל 20 חודשים. לא ניכרת עונת רבייה, אך ניכר שיא של ילודה מתוזמן כך שהגורים נגמלים כאשר המזון המוצק נמצא בשפע.
הגור נולד כשעיניו פקוחות והוא נצמד לבטן אימו או אביו. שני ההורים מטפלים בגור. נקבות צעירות נשארות בקבוצה ואילו זכרים עוזבים עם התבגרותם. גיל גמילה אינו ידוע. 
חוקר בשם הרדי העלה תאוריה שהצבע הבולט של הגור נועד כדי למשוך אליו תשומת לב ולעודד קרובות משפחה לטפל בו. אין ספק שלצבע המשתנה תפקיד חשוב. יכול להיות שזה בגלל שהנקבות הצעירות צריכות ללמוד איך לטפל בגורים, אך זה לא יכול להיות סיבה מספקת. אין ספק כי הגורים משלמים מחיר על הטיפול הרב אימהי. אימהות צעירות לא תמיד יודעות איך לטפל. ולא מניקות. עד כדי החזקת הגור הפוך. תיאוריה נוספת גורסת כי הצבע נועד להבטיח אימוץ במקרה של מות האם. במינים שבהם אין טיפול אינטנסיבי על ידי הדודות, כמו בקולובוס האדום ובקולובוס הזית, אין לגורים פרווה צבעונית ובולטת, אם כי היא כהה יותר מזו של שאר חברי הקבוצה.

האוכלוסייה בטבע

במאה השנים האחרונות היתה ידירה דרסטית במספרם של הקולובוסים, והמספרים עדיין יורדים בשל צייד וכריתת יערות. למרות זאת, משנת 1934 דווח כי קולובוס גרזה אינו מחזה נדיר באזורים מוגנים. הם עדיין נפוצים באזורי תפוצתם הנמוכים בקמרון ובגבול ניגריה, ושמורות טבע במזרח אפריקה. האוכלוסייה המזרחית נתונה בסכנה בשל צייד לפרווה. באפריל 1995 הוכנסו מיני הקולובוסים לתוכנית ה- (Species Survival Plan) של ארגון גני החיות האמריקני והחלו תוכנית שימור בגני חיות. מעל 1200 קולובוסים נכללו ב"ספר העדר".

הידעת?



















עוד בנושא:  

  • הקולובוס יורד מן העץ כשראשו כלפי מטה. בטיפוס כלפי מעלה הוא נעזר ברגליו האוחזות בגזע ודוחפות אותו למעלה.
  • לקולובוס יבלות ישיבה ורודות על עכוזו שמנעימות לו את הישיבה על הענפים הקשים.
  • במערב אפריקה נחשב הקולובוס לקדוש. הוא נקרא גם "שליח האלים", זאת בגלל שהוא יושב בצמרות העצים כשפניו אל השמש בזריחה ובשקיעה.
  • במסורת המקומית הם נחשבים לחזאי מזג אוויר. זאת מכיוון שהם משתתקים כאשר מזג אוויר סוער מתקרב. 
  • בשנת 1892 יוצאו מאפריקה עורותיהם של 170,000 קופי קולובוס!
  • פירוש השם Colobus הוא "בעל מום". הקולובוס קיבל את השם המפוקפק הזה בגלל העובדה שאין לו בוהן.
  • הקולוביים הם תת משפחה של קופי העולם הישן החיים באסיה ובאפריקה. תת משפחה זו כוללת חמישה סוגים החיים באסיה ורק שניים החיים באפריקה. יש כ- 35 מינים רובם מותאמים לחיים ביערות גשם. בינהם קוף החוטם והלנגור. רובם מינים אילניים.

מחלקת היונקים
סדרת הקופאים (פרימטים)

ARKive

pornolar rokettube mobil porno porn sniper