גיבון מצוי

גיבון מצוי

 

White-Handed Gibbon                                          Hylobates lar 

 

 

מפת תפוצה עולמית 
 

תפוצה

הגיבונים מצויים רק ביערות הטרופיים של דרום מזרח אסיה, כולל מיאנמר, אינדונזיה, לאוס, מאלזיה ותאילנד.

מחלקה: יונקים - Mammalia
סדרה: קופאים (פרימטים) - Primates
משפחה: גיבוניים- Hylobatidae

משקל: זכר 5-7 ק"ג, נקבה 4.5-7 ק"ג
אורך הגוף: זכר 43-59 ס"מ, נקבה 42-58 ס"מ
אורך הזנב: 52-100ס"מ

תוחלת חיים: עד 25 בטבע, עד 44 שנים בגני חיות

בגרות מינית: 6-8שנים
משך היריון: 7 חודשים
גודל השגר: 1
גיל גמילה: שנתיים

שעות פעילות: יום

סטטוס בטבע: לא בסיכון (LC)

 

 

 

 

 

 

 

 

בית הגידול

צמרות היער הטרופי. הגיבונים יורדים אל הקרקע רק לעיתים רחוקות ביותר. במרכז תאילנד צפיפות האוכלוסייה יכולה להגיע ל- 6.5 קבוצות בקמ"ר. בחלק מהמקומות קבוצות ממינים שונים של גיבונים חיות האחת לצד השנייה.

תאור פיזי

קופים קטנים ורזים יחסית. ראשם מעוגל עם חרטום קצר. ניבים ארוכים. הגפיים ארוכות ודקות, במיוחד הידיים. האצבעות ארוכות וחזקות. הבהונות מופרדות משאר האצבעות. על הישבן יבלות ישיבה קטנות יחסית למינים אחרים.   
צבע הפרווה נע מחום לשחור או צבע אדום דהוי עם טבעות פנים, ידיים ורגליים לבנות. הצבעים אינם תלויי מין, הזכרים והנקבות יכולים להיות בכל הגוונים כאשר ההדגשה
הלבנה תמיד מופיעה. הפרווה צפופה במיוחד, וחסרת שכבה פנימית "צמרית". היא מגינה על הגיבון מפני גשם. 

הזכר והנקבה כמעט זהים גודלם, לעיתים הנקבה מעט גדולה יותר.

התנהגות

בלילה ישן הגיבון בישיבה על ענף כאשר רגליו מקופלות כלפי הגוף ועטופות בידיו הארוכות. הראש נח על ברכיו.

הגיבונים הם קופים פעילים מאוד שנעים בזריזות מענף לענף בעזרת ידיהם. הם יכולים להגיע בשליחת זרוע אחת למרחק של 3 מטרים. הגיבונים גם קופצים מענף לענף ויכולים לעבור כ- 9 מטרים בקפיצה מיד ליד. על גבי ענפים גדולים שלא ניתן לתפוס ביד או על הרצפה, הם הולכים על שתיים, כשהם עומדים זקופים על רגליהם וידיהם מורמות לשיווי משקל וכן בכדי למנוע מהן להיגרר על הרצפה בשל אורכן הרב. הגיבונים יכולים לנוע בהתנדנדות על ענפים בידיהם במהירות של עד 56 קמ"ש! וזאת בגובה של כ- 70 מטרים במרומי העצים.
למרות יכולות הלוליינות המדהימות של הגיבונים, קורות להם תאונות ונפילות. בכשליש מהשלדים באוספים מוזיאוניים, שנבדקו על ידי הפרימטולוג השוויצרי הנודע אדולף הנס
שולץ, נמצאו עקבות של שברים שהתאחו בעצמם.   
הגיבונים חיים בקבוצות קטנות המורכבות ממשפחה של זוג מתרבה אחד וצאצאיהם (בד"כ לא יותר מ-6 פרטים). הגיבונים הם מונוגמיים, כך שזוג גיבונים לרוב נשאר
ביחד בטריטוריה שלו לכל אורך חייהם. הזוג ממשיך להוליד גורים חדשים ואילו צאצאים שכבר בגרו עוזבים את המשפחה בגיל בגרות מינית. כאשר ההורה בעל המין הזהה מגרש אותם. נראו גם מקרים של "גירושין" בין בני זוג, כאשר בן זוג אחד עוזב ללא סיבה נראית לעין (לעין שלנו כמובן....) את האחר וחובר לבן/בת זוג אחר/ת. הגיבונים בוחרים את בני זוגם לאחר שהם עוזבים את משפחתם. לעיתים הדבר קורה אחרי תקופה קצרה של בדידות. אין זה מובן מאליו שגיבונים המזווגים בגני חיות ימצאו חן האחד בעיני השני ויתחברו כזוג. אם זה כן קורה, הזוג יישאר ביחד לכל החיים. תוארו גם מקרים של "פרק ב" במקרה של מוות של אחד מבני הזוג.
מחוות הפנים של הגיבונים הרבה פחות מגוונות מאלו של קופי האדם האחרים, וגם פחות מוחצנים, יתכן שזה בגלל שהגיבונים נשארים קרובים זה לזה רוב הזמן,
וכשהם רחוקים הם משתמשים בתקשורת קולית. סיבה נוספת היא שהגיבונים חיים בקבוצות קטנות שהמורכבות החברתית בהן קטנה יחסית, ולכן לא היה צורך בפיתוח "יחסי אנוש" מורכבים.    
הזכר מוביל בהתקפת גיבונים זרים הפולשים לטריטוריה. לעיתים רחוקות הדבר מתפתח לכדי קרב.
כל הגיבונים מגנים על הטריטוריה שלהם בעזרת "שירה" בדואט בין הזכר לנקבה. קולותיהם הרמים נשמעים למרחק של כ- 3.5 ק"מ מבעד לצמרות היער. שירת הזכר היא שריקה רוטטת, שירת הנקבה היא ארוכה יותר, עולה לשיא ונמשכת כ- 18 שניות. הגיבונים מבלים כחצי שעה בכל בוקר ב"שירה". השירה מבססת את
הטריטוריה וכן את הקשר בין בני הזוג. לרוב את הדואט מתחילה הנקבה. בנוסף לתקשורת הקולית פרימטים ידועים בשימוש במגוון רחב של סיגנלים ויזואליים, כגון הבעות פנים, ותנוחות גוף לתקשר בינם לבין עצמם. תקשורת טקטילית (של מגע) כגון סירוק הדדי (grooming)  ומשחק חשובים ביותר לביסוס הקשר המשפחתי.

מזון

הגיבונים אכלנים מאוד בררניים. הם ניזונים בעיקר מפירות אך יאכלו גם מזון צמחי אחר. הם ניזונים מפירות בשלים ומניצנים ועלים רעננים בלבד. יש להם מספר התאמות לאכילה, אחת מהן היא תנועה בעזרת היתלות בידיים על ענפים, הכוללת התנדנדות מענף לענף. צורת תנועה זו מאפשרת להם להגיע לצמרות העצים שם נמצא מזונם. התאמות אחרות כוללות בליטות גבוהות בצורת סהר על השיניים האחוריות העוזרות לטחון היטב את המזון הצמחי ומעיים המותאמים לדיאטה של עלים. הגיבון יכול לעבור ב-16 עצי פרי ביום אחד. את הנוזלים הם משיגים ע"י ליקוק הפרווה אחרי גשם, שתייה מגזעי עצים חלולים, או העברת היד על עלים רטובים.

רביה

נקבות הגיבון ממליטות ולד אחד כל שנתיים, ובמקרים נדירים אף תאומים. נקבה ממליטה בממוצע 10 צאצאים במהלך חייה.  כל בני המשפחה עוזרים בטיפול בגור. הגור נולד כמעט חסר פרווה פרט ל"כובע" פרווה על ראשו ומבלה את זמנו צמוד לבטן אימו על מנת לשמור על חום גופו. שלא כמו בפרימטים אחרים, הוא לא עולה לאחר מכן על גבה. הגור מתחיל לאט לאט להתרחק מאימו יותר ויותר. בגיל 4-5 חודשים הוא כבר מנסה כוחו בהתנדנדות על ענפים ואילו בגיל חצי שנה הוא מתחיל ללכת על 2. בגיל 7 חודשים הגורים מרבים לשחק, בעיקר עם אחיהם גדולים, אך גם עם האבא. המשחק יכול להעסיק אותם כשליש מאורך היום. 

האוכלוסייה בטבע

הגיבוי המצוי אינו נמצא כעת בסכנת הכחדה, אך הוא מאויים מכמה סיבות: צייד לבשר וצייד לחיות מחמד שהפך ל"אופנתי" בארצות רבות באסיה. גיבונים רבים מוצאים את מותם בזמן הצייד או בשעת ההובלה. הסכנה הגדולה ביותר שלה חשוף הגיבון היא כריתת יערות. יערות הגשם נעלמים בקצב מדאיג בשל כריתת עצים לתעשיית העץ ולחקלאות, מה שמשאיר לחיות היער מקום הולך וקטן לחיות בו. נעשים מאמצים על מנת לשמר את הגיבונים, כמו הקמת פארקים לאומיים ושמורות טבע, אך אלה אינם יעילים במיוחד. חוקים נחקקו לשמירה על הגיבונים מצייד אך אלו נאכפים לעיתים רחוקות בלבד. 

הידעת?

















עוד בנושא:  

  • הגיבונים מכוני גם Lesser Apes בניגוד ל- Great Apes שהם האורנג אוטן, הגורילה, השימפנזה והבונובו.
  • כאוכלי פירות, לגיבונים חשיבות אקולוגית רבה בהפצת זרעים.
  • קולות השירה של הגיבונים הם חלק מהפולקלור של הילידים בדרום מזרח אסיה.
  • מספר מיני גיבונים נמצאים בסכנת הכחדה חמורה ויש סיכוי כי ייעלמו בעתיד הקרוב.
  • הגיבון המצוי הוא הפעיל והמהיר ביותר מכל הגיבונים (וכן משאר הקופים).
  • הגיבונים מפחדים ממים ולכן הם לא שוחים, מה שגורם לנהרות להיות גבולות בין מינים, ולגני חיות לשכנם בתצוגות איים מלאכותיים.
  • חלק ממיני הגיבונים ניזונים גם מחרקים וביצים שהם חומסים מקינים ואף ציפורים שהם צדים.
  • יחס הגדלים גוף/ידיים של הגיבון הוא 2.3-2.6. באדם היחס הוא 1.48, בשימפנזה 1.7 ובאורנג אוטן 2).

מחלקת היונקים
סדרת הקופאים (פרימטים)

ARKive
Gibbon conservation Center
Primate Info Net

pornolar rokettube mobil porno porn sniper