דפדפן זה אינו נתמך, נא לגלוש באקספלורר 11 ומעלה, או בדפדפן כרום.

בעלי חיים ושימור

רכישת כרטיסי כניסה לספארי

הרשמו לקבלת עדכונים מהספארי:

תודה שנרשמת!

כיצד נעזור לחיות הבר הישראליות? צב יבשה

מקומם של צבי היבשה בטבע (גם העירוני). אל תיקחו אותם הביתה!

מי לא אוהב צבי יבשה? הם נפלאים!
אמנם מפגשים בטבע עם צב הרבה יותר נדירים מבעבר, אבל הם עדיין מתרחשים. באזורים הים תיכוניים של הארץ ובצפון מערב הנגב ניתן לפגוש בצב היבשה המצוי (Testudo graeca). הוא חי בשטחים פתוחים במגוון גדול של בתי גידול אך גם בישובי האדם ובערים.

אם חושבים על זה, רוב הצרות של צב היבשה נובעות מעצם היותו טיפוס איטי, רגוע ומעט חסר אונים. אנחנו מקווים שהיה לכם מספיק מזל לפגוש צב. בוודאי נוכחתם שהוא לא בורח ונעלם, כמו רוב בעלי החיים, ואין שום בעיה להרים אותו. כאן בדיוק מתחילה הבעיה. אנשים חושבים שצב יכול לשמש חיית מחמד נהדרת בבית או בגינה ולוקחים את הצבים הביתה. אוכלוסיית צבי היבשה בטבע סבלה מאוד ועדיין סובלת מהאיסוף הבלתי חוקי הזה של צבים מהטבע. צבי יבשה הם כמובן בעלי חיים מוגנים ואחזקתם בבית היא עבירה על החוק. ספרים כמו "הצב של אורן" סייעו כנראה לעודד את התופעה.
למעשה, צב יבשה בבית או כלוא בחצר חשוב כצב מת. היא או הוא כבר לא תורמים את חלקם לקיום העתידי של האוכלוסייה.
איסוף מהטבע, יחד עם הרס וקיטוע של בתי גידול עקב התפשטות שטחי חקלאות וגדילת יישובי האדם, הביאו את הצב כיום לסכנת הכחדה.

אז בפעם בפעם הבאה שאתם פוגשים צב בטיול בטבע, ברכו אותו לשלום, אחלו לו חיים טובים וארוכים והיפרדו ממנו כידידים. הדבר נכון לכל צב יבשה בכל גודל! החל מאבקועים קטנים שאורכם כ-4 ס"מ בלבד ועד צבים גדולים שיכולים להגיע לאורך של כ-26 ס"מ. כולם, מקטן עד גדול, מסתדרים יפה מאוד לבד בטבע. האבקועים מגיחים מן הקן שבו אמא הטילה אותם והלכה, ומהרגע הראשון הם עצמאיים לחלוטין.

אם אתם פוגשים צב בשטח עירוני או כפרי זה לגמרי בסדר. כאמור, צבים חיים גם במקומות אלו ואין שום צורך להעביר אותם למקום אחר. אם פגשתם אותם על או בסמוך לכביש, יהיה נחמד אם תרימו אותם בעדינות ותעבירו אותם כמה מטרים ספורים למקום בטוח יותר. זה הכל! אין צורך לחפש יער או חורשה במרחק כמה קילומטרים מהעיר או הכפר ולשחרר שם את הצב - ההרחקה הזו מוציאה אותו מהאוכלוסייה אליה הוא שייך, ופוגעת משמעותית בסיכויי ההישרדות והרבייה שלו.

תרחיש שלישי ונחמד הוא שצב בא לבקר אתכם בגינת הבית. אם זה קורה, זכיתם.
ראשית, ודאו שהוא יכול גם לצאת בקלות מן הגינה, כדי שיוכל להמשיך ולשוטט ולפגוש בבני מינו.
שנית, אין צורך להאכיל אותו. הוא ימצא לעצמו מזון בכוחות עצמו (ובכל מקרה, חסה היא לא אוכל מתאים לצבים).
והכי הכי חשוב - אם אתם יודעים שיש לכם צבי שמשוטטים בחצר - ממש חשוב לסרוק היטב היטב את החצר לפני שמכסחים את הדשא! צבים רבים הגיעו לבית החולים אחרי שעברה עליהם מכסחת דשא. אם היה להם מזל, השריון נשבר בצורה כזו שלא הרגה אותם, והם טופלו ושוקמו בבית החולים.

בכל מקרה של מגע עם צב חובה לשטוף ידיים עם סבון. זה נכון במיוחד לילדים קטנים, שכן הם רגישים יותר לחיידק הסלמונלה שצבי יבשה נושאים על גופם.

אם מצאתם צב דרוס, או שנראה לכם במצוקה, אנא התקשרו למוקד 3639* או הביאו אותו בקופסת קרטון אל בית החולים לחיות בר שבספארי.

כתבה קרן אור, זואולוגית הספארי, בשיתוף עם רוני אליאס, מטפלת ראשית בבית החולים לחיות בר.